Summering av rudametet 2016

Då var 2016 över. Och det är ett par långa månader tills det är dags att rikta fisket efter ruda igen. Tills dess får man bege sig ut och pimpla och ismeta. Så jag tänkte skriva en liten summering rudametet som varit under 2016. Personligen var det mitt bästa år hittills. Jag lyckades äntligen få en ruda över 2 kg. Och på det två reggor från samma vatten Igeljtärn som har blivit ett favorit vatten. Dock blev det inte så många landade rudor i Igeltjärn som jag hade hoppats på. Men storleken däremot var över förväntan. Det blev även ett pass vid ett annat vatten Sävsjön där jag lyckades ta hela tio rudor på bara två timmars fiske. Där dom två största faktiskt låg en bra bit över kilot. Riktigt bra storlek för en vatten som Sävsjön där det inte finns gädda. Höjden på rudan här är inte lika imponerande som i andra vatten där gädda också finns i faunan.
 
Igeltjärn
 
Igeltjärn har blivit ett favorit vatten för mig när det gäller mete efter ruda. En svårfiskad liten tjärn där man rätt ofta bommar sina pass. Men när det väl sitter en ruda på kroken så är det oftast rudor en bra bit över kilot. Även sutare kan man få av bra storlek här och är en välkommen art när rudan inte är på hugget. Det kommer bli flera pass i Igeltjärn även 2017. Vem vet? Kanske har man turen att återigen landa en riktigt fin ruda över 2 kg!
 
 
 
Det här var förra årets premiär ruda i Igeltjärn. 1470 gram vägde rudan och var 41.5 cm lång. Högg på räka cirka 01.00 in på natten.
 
 
Sen i Juni kom min första ruda över 2 kg upp! Rudan bjöd upp på en riktigt bra fight. Den högg ovanligt tidigt på dygnet. Redan runt 20.00 kroka jag den när solen fortfarande låg på och stekte. 2020 gram vägde rudan och var hela 45.5 cm lång. En fisk man aldrig glömmer!
 
 
Sen var det ett pass i Juli jag lyckades ta tre fina rudor på samma pass. Denna vägde 1700 gram och var 42.5 cm lång. Riktigt fin höjd på den här individen och var också den första som landades detta pass.
 
 
Andra rudan från det passet. Den saknade dock samma höjd som den förra rudan, Den var 43.5 cm lång och vägdes in på 1680 gram.
 
 
Och så blev det tillslut en riktigt fin ruda. Som blev min andra regga från Igeltjärn. 1910 gram vägde den och var hela 45 cm lång. Riktigt nära 2 kg!
 
Sävsjön
 
Ett annat roligt vatten att meta ruda i. Dock är det här en p&t sjö i Villingsberg som nog många känner till. Här släpper dom i regnbåge och öring årligen. Det finns dock väldigt mycket ruda. Och här blir det 1-3 pass varje år. Året som nu gick blev det bara ett pass. Fiskekortet här ligger på 175 :-. Dyrt tänker nog många bara för att få fiska ruda. Men personligen tycker jag dom 175 :- är mycket mer värda att lägga på att meta ruda än att fiska regnbåge. De blev endast ett pass här förra året. Men det blev istället en väldigt bra utdelning fångstmässigt. 10 rudor landade jag på cirka 2 timmars fiske under morgonen. Och flera tappade man också.
Två rudor lyckades tangera kilosstrecket på vågen. Men oftast ligger rudorna här mellan 8 till 9 hg. Har dock sett betydligt större rudor som vänt sig i vatten ytan. Kanske finns det chans på regg här om man har väldigt tur?
 
 
 
Den största rudan jag har fått i Sävsjön hittills. 1460 gram vägde den och var 42 cm lång. Bra storlek!
 
 
Som ni ser saknas höjden allt för ofta här i Sävsjön på rudorna. 40.5 cm lång och 1210 gram vägde denna ruda. 
 
 
 
Har även försökt att luska upp nya vatten där det ska finnas ruda. Har dock inte provat att fiska i dom ännu men det blir ett par försök i år i två av dessa vatten helt klart! Sen kanske det blir ett besök i Ursjön till sommaren men det är inte spikat ännu.
 
/Marcus