Ruda Mete, Ruda, Sutare

Rudamete i två dagar

Rudan i fokus ännu en gång. I fredags åkte jag,Peter och Joakim upp till Värmland för att meta ruda under två nätter. Vi mötte upp Mikael som visade oss runt vid sjön. Mycket trevligt och när klockan närmade sig 19 på kvällen drog vi igång metet. Kvällen gav en hel del sutare där den största vägde 2670 gr. Bra fart på fiskarna och vi såg även en hel del ruda som vände uppe i ytan. 
 
 
Kvällens största sutare av många flera
 
Under natten blev det mindre och mindre aktivitet. En sutare kom det upp under dom mörka timmarna. Stundtals kom det även riktiga regn oväder som gjorde metet lite besvärligt. Även myggen och knotten fanns i mängder. Men morgonen kom och det blev fortsatt en hel del sutare men ännu ingen ruda. Det skulle ta ända till nio på morgonen innan första rudan var landad. Jag lyckades kroka ett försiktigt hugg som sen visade sig vara en riktigt fin ruda. Det tog alltså cirka 14 timmar bakom flötet. Ibland tar det tid. Vi fiskade fram till 11 på förmiddagen och sen var det dags att sova ett par timmar inför nästa pass. Totalt landade vi 15 sutare och 1 ruda under första passet.
 
 
Fin ruda på 1940 gr. En bit mask fick jag denna på
 
Efter lite sömn och mat så begav vi oss ut igen. Ganska snabbt krokar jag en ruda. Fin men inte i det bästa skicket och ingen kondition att prata om. 45 cm lång var den och vägde strax över 1.7 kg. Samtliga fick en hel del sutare. Vid nio ungefär krokar jag ännu en ruda. Som visar sig vara exakt samma ruda som fick två timmar tidigare. Snabb avkrokning och sen snabb release. Det blev sen några enstaka sutare innan natten kom.
 
 
En speciell ruda minst sagt!
 
 
 Peter med en fin sutare på 2550 gr
 
Under natten och dom mörka timmarna blev det exakt som det andra passet. En sutare upp annars var det väldigt trögt. Men under gryningen kunde Joakim landa sin första ruda. Han får även en mindre ruda på 38 cm med fin kondition och sen felkrokar han tyvärr en bättre ruda som snabbt släpptes i igen. Det blev även ett par sutare under morgonen. Jag lyckades få en bättre bit på 2760 gr. Den sista rudan lyckades jag fånga. En riktigt fin ruda på 1860 gr. Vi gav oss vid 11 som senast. Det var en rolig upplevelse vid sjön. Fina fiskar,många tappade,besvärligt väder och trevligt sällskap. Nu till veckan kommer det bli minst ett pass. Men var och vilken art det ska bli får jag fundera på till veckan.
 
 
Största sutaren under båda passen. 2760 gr & 55 cm lång
 
 
Joakim med sin första ruda
 
 
38 cm lång och i bra kondition 
 
 
Den sista rudan som kom upp på fina 1860 gr