Årssammanfattning Abborre, Gädda, Gös, Id, Lake

Fiskeåret: 2021

2021 är över och det blev ett gäng mycket trevliga pass. Några nya pbn slipades till. Några satsningar gick riktigt bra och andra gick inte alls vägen. I detta inlägg tänkte jag sammanfatta dom arter jag har riktat mitt fiske mest efter 2021. Och vi börjar med >
 
Abborre:
 
Det blev en del pass efter abborre även 2021 trots att jag har fokuserat mest på andra arter. Framförallt under isfiskesäsongen blev det flera turer med pimpelspöt och balanspirken och det resulterade i ett nytt pimpel pb på abborre på fina 1430 gr. Det blev även ett par till pimpelabborrar över kilot från isen. Sen blev det mest spontana pass resten av året med blandade resultat.
 
 
1430 gr. Den största jag hittills har fångat på pimpel
 
 
I skogstjärnar kan man ibland hitta riktigt fina abborrar. Denna vägde 1090 gr och var väldigt fin i färgen
 
 
En lång och tunn abborre som togs på en död löja vertikalmetad i frivattnet
 
Ruda
 
Det blev såklart flera pass efter min favorit art. Överlag gick det över förväntan med många landade rudor från ett par olika vatten. Två reggor blev det också vilket är extra kul.
 
 
Säsongen började som vanligt vid p&t sjön Sävsjön. Ett par pass blev det men detta år blev det inga anmärkningsvärda rudor. Denna vägde strax över kilot
 
 
Igeltjärn besöktes även 2021. Och det var väldigt svårfiskat för min del just där. Ett lyckat pass och flera som inte gick vägen
 
 
Det nya vattnet som jag och Andreas har lagt flera pass vid resulterade i ett gäng rudor. Jag lyckades ta några över kilot. Denna på 1210 gr är den största jag fångat hittills där. Men det finns betydligt större. Andreas lyckades nämligen ta ett nytt pb här på 1700 gr och större exemplar finns garanterat!
 
 
Några turer blev det också till denna trevliga sjö. Samtliga turer i trevligt sällskap där det fångades både fina rudor och sutare. Denna ruda blev den största jag lyckades landa på fina 1940 gr
 
Id
 
Den där reggan kom inte 2021. Men det börjar närma sig allt mer. Under våren blev det mycket idmete här i hemtrakterna. Målet är att ta en id på minst 2700 gr och det börjar som sagt att närma sig. Den största jag landade vägde 2590 gr med längden 56 cm och blev ett nytt pb
 
 
Den största iden under vårfisket. Feedermete med bröd funkade galant och det blev även ett par på flötmete
 
 
En grov bit som vägde 2520 gr
 
Gädda
 
Det blev många satsningar på gäddan. Speciellt med deadbaitmete men även spinnfiske. Men det gick inte alls som jag hade tänkt mig. Höstfisket var otroligt trög och det blev endast en toppfisk på 98 cm. Den största gäddan fick jag under våren på 105 cm under ett metepass.
 
 
En fin flötmetad vårgädda som var 105 cm lång. Bjöd upp på bra fight i strömmen
 
 
Hösten var svår. Denna på 98 cm blev höstens största gädda
 
Lake
 
En art som jag har haft otroligt svårt för. Inte mängdmässigt men i storlek. Mitt urgamla pb på 2000 gr från 2012 står fortfarande kvar. 2021 bjöd på mycket lake. Speciellt nu under hösten har det blivit mycket lake men storleken har jag inte lyckats med. Det har blivit många gemensamma turer med Andreas och det känns som vi får mer grepp om dom vatten vi fiskar i. Så det är nog bara en tidsfråga innan vi båda lyckas med att få en riktigt stor lake. 
 
 
Isarna la sig tidigt under hösten. Både jag och Andreas kom ut på flera pimpelturer där det blev ett gäng lakar. Denna på strax över 1700 gr blev den största för min del.
 
 
Denna lake lyckades jag felkroka. Vi uppskatta vikten till cirka 2.5 till 3 kg. Men med min lake "tur" så blev den alltså felkrokad. Annars hade det varit ett nytt pb men det får vänta tills 2022. Förhoppningsvis!
 
Övriga arter
 
Metet efter färna gick inte alls. Jag landade inte någon under 2021. Sutare blev det ett gäng av. En vanlig bifångst när man metar ruda. Ett nytt pb blev det också på 2760 gr. Några turer efter gös som resulterade i ett nytt pb på 3930 gr. Några få försök på större exemplar på stäm blev det också utan att det gick särskilt bra.
 
 
En fin sutare som bjöd upp till kamp!
 
 
Vacker gös från ett svårt vatten. Denna blev ett nytt pb
 
2022?

Året kommer inledas med fiske efter gös och lake. Och sedan abborre. Till våren och sommaren blir det såklart mete efter olika arter. Sen får jag klura på hösten men mete efter lake blir det såklart.